Chłopcy zażyczyli sobie babeczek z budyniem…. tak wiec są i babeczki 😀
Ciasto
– 190 g mąki – ja dałam 130 g mąki jaglanej, 20 g mąki kasztanowej, 40 g mąki kokosowej
ale spokojnie można tylko dać jaglaną
– 50 g masła
– 3 łyżki zmielonego na puder ksylitolu lub erytrytolu
– jajko
– szczypta soli
Mąkę przesiewamy, dodajemy masło w temperaturze pokojowej, puder, sól i zagniatamy.
Na koniec dodajemy jajko, zagniatamy i wyrobione ciasto odstawiamy na 40 min do lodówki.
Ciasto jest bardzo kruche, wiec ręcznie wypełniamy babeczki (podczas wałkowania kruszy się).
Pieczemy w 170 stopniach 15-20 min.
Budyń
– 350 ml mleka roślinnego (ja dałam domowe z wiórek kokosowych – jeśli chcemy żadszy to 450ml)
– łyżka masła
– pół laski wanilii
– 2 łyżki erytrytolu lub ksylitolu
– 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (lub mąki z tapioki)
– 2 żółtka
300 ml mleka zagotowujemy razem z masłem, wanilią, erytrytolem/ksylitolem.
Resztę mleka dokładnie mieszamy z żółtkami, skrobią ziemniaczaną i
wlewamy do gotującego się mleka. Energicznie mieszamy i zmniejszamy ogień.
Gotowe, ostudzone babeczki wypełniamy budyniem i owocami. Chłodzimy przed podaniem 🙂