Bezglutenowe knedle? kopytka?
No jasne!!! 😀
Są przepyszne 🙂
– 1/2 szklanki kaszy jaglanej
– 500 g ziemniaków
– 1/2 szklanki mąki ryżowej
– 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (lub z tapioki)
– owoce
Kaszę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy. Ugotowaną kasze blendujemy i studzimy.
Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy. Ugotowane ziemniaki dokładnie rozgniatamy i studzimy.
Masę z kaszy i ziemniaki dokładnie razem mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30 min.
Do masy dodajemy mąki i wyrabiamy ciasto.
Bierzemy kawałek ciasta, rozgniatamy na placuszek, nakładamy owoc i zamykamy. Zagniatamy kulki.
Zrobione knedle (z części ciasta zrobiłam kopytka) odstawiamy jeszcze na chwilę do lodówki.
Osoloną wodę zagotowujemy i wrzucamy knedle. Po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy je jeszcze 1-2 min.
Podajemy ze śmietaną lub sosem owocowym 🙂