Bezglutenowe pierogi z makiem

Mak
– 200g maku
– 30g masła
– 40 g ksylitolu
– 80g rodzynek
– 6 daktyli bez pestek
– 150g mleka kokosowego

Ciasto
– 170 g mąki ryżowej
– 50 g kaszy jaglanej
– 70 g mąki z tapioki
– sól himalajska
– 1,5 łyżki tłuszczu kokosowego płynnego
– 150 ml wody

Mak (ja kupiłam zmielony) zalewamy mleczkiem, dodajemy ksylitol i masło i podgrzewamy wszystko w rondelku (aż sie masło rozpuści i zrobi sie zwarta masa).
Do maku dokładamy rodzynki i pokrojone daktyle.

Kaszę płuczemy i gotujemy.
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, wodę i odsączoną kaszę jaglaną. Wszystko razem blendujemy na masę. Dajemy ciastu 5-10 min aby odpoczęło.
Ciasto wałkujemy podsypując mąką ryżową.
Wycinamy kółka i nadziewamy makiem 🙂

IMG_5386