Lukier z ksylitolu 🙂 (ksylitol zmielony na pył + woda)
Ciasto
– 50g kaszy jaglanej
– 150g mąki ryzowej
– 80 g mąki z tapioki
-2 żółtka
– 100g masła
– laska wanilii
– 40g ksylitolu
Mak
– 250g maku
– 50g masła
– 60 g ksylitolu
– 150g rodzynek
– 8 daktyli bez pestek
– 200g mleka kokosowego
Kasze płuczemy i gotuemy do miękkości.
Mak (ja kupiłam zmielony) zalewamy mleczkiem, dodajemy ksylitol i masło i podgrzewamy wszystko w rondelku (aż sie masło rozpusci i zrobi sie zwarta masa).
Do maku dokłądamy rodzynki i pokrojone daktyle.
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy wanilię, masło, żółtka i zagniatamy.
Dodaemy ugotowana i odsączoną kaszę.
Ugniatamy ciasto i wałkujemy. (Ja zrobiłam z tego 2 rolady)
Na każdy placek nakładamy masę, zwijamy i ukłądamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni na 45 min.