Bezowe koszyczki z musem i kremem

Uwielbiamy bezy 😀

Uwielbiamy też mus jabłkowy i krem z żółtek.
Czemu by tego nie połączyć?

UWAGA!!!!
Przed rozbijaniem jajek, pamiętajmy aby sparzyć skorupki (na 10-15 sek do wrzątku)!!!! można je do tego jeszcze wyszorować

BEZA
– 5 białek
– szczypta soli
– łyżka płaska mąki ziemniaczanej
– ksylitol i erytrytol – według uznania (ja daje 15-20g)
– łyżka mętnego octu jabłkowego

Białka dokładnie oddzielamy od żółtek.
Dodajemy szczyptę soli i ubijamy na małych obrotach.
Gdy pianę mamy ubitą, dodajemy po trochu słodziwa i ubijamy dalej.
Na koniec dodajemy mąkę i ocet.
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni.
Na blachę układamy papier i formujemy bezy „koszyczki”
Temperaturę zmniejszamy do ok 110-120 stopni, termoobieg i wkładamy bezy.
Pieczemy 1,5 godziny. Nie otwieramy drzwiczek.
Potem jeszcze suszymy przy uchylonym piekarniku w temp 70-80 stopni –
do momentu aż będą chrupiące.

MUS JABŁKOWY
– 2-3 duże jabłka
– cynamon

Jabłka trzemy na tarce, przekładamy do garnuszka, dosypujemy cynamonu i dusimy.
Pamiętajmy o mieszaniu aby się nie przypaliły.
Na koniec blendujemy na gładką masę.

KREM Z ŻÓŁTEK
– 5 żółtek
– 2-3 łyżki kakao naturalnego
– można dodać ksylitol / erytrytol
– można dodać orzechy lub naturalne masło orzechowe

Żółtka ubijamy na kogel-mogel, dodajemy dodatki.
Gładki krem wstawiamy do lodówki.

Gotowe bezy napełniamy musem / kremem i dekorujemy 🙂
Np suszonymi jabłkami, rodzynkami, cynamonem.

Smacznego 😀

picsart_11-01-04-03-471

picsart_11-01-03-39-011