Ciasto bezglutenowe z drożdżami i truskawkami

Dzisiaj mam dla Was pyszne ciacho – nie tylko do kawy 🙂

Całość ma jakieś 1800 kcal (8 porcji – każda po 200 kcal

ZACZYN
– 150 ml mleczka kokosowego*
– 20 g świeżych drożdży

* mleczko zrobione z wiórek kokosowych i wody. 50g wiórek zmiksować, dodać 200ml wody. Zmiksować razem 3-5 min. Odsączyć płyn.

Drożdże rozrabiamy w mleczku i odstawiamy na 10-15 min w ciepłe miejsce.

CIASTO
– 100g mąki z amarantusa
– 100g mąki kokosowej
– 30g mąki ryżowej
– 10g mąki z tapioki
– 2 jajka L
– 60g roztopionego masła
– 2-3 łyżki erytrytolu

Wszystkie składniki mieszamy razem. Dodajemy zaczyn i dalej rozrabiamy.

Foremkę (moja 18cm) smarujemy tłuszczem kokosowym, przekładamy masę i dekorujemy ją truskawkami.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, przez 30 min.

 

SMACZNEGO 🙂

Mi smakowało bardzo 🙂 IMG_20160517_151027[1]