Dzisiaj mam dla Was pyszne ciacho – nie tylko do kawy 🙂
Całość ma jakieś 1800 kcal (8 porcji – każda po 200 kcal
ZACZYN
– 150 ml mleczka kokosowego*
– 20 g świeżych drożdży
* mleczko zrobione z wiórek kokosowych i wody. 50g wiórek zmiksować, dodać 200ml wody. Zmiksować razem 3-5 min. Odsączyć płyn.
Drożdże rozrabiamy w mleczku i odstawiamy na 10-15 min w ciepłe miejsce.
CIASTO
– 100g mąki z amarantusa
– 100g mąki kokosowej
– 30g mąki ryżowej
– 10g mąki z tapioki
– 2 jajka L
– 60g roztopionego masła
– 2-3 łyżki erytrytolu
Wszystkie składniki mieszamy razem. Dodajemy zaczyn i dalej rozrabiamy.
Foremkę (moja 18cm) smarujemy tłuszczem kokosowym, przekładamy masę i dekorujemy ją truskawkami.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, przez 30 min.
SMACZNEGO 🙂