Miałam straszliwą ochotę na drożdżowe – tak więc wymyśliłam taki o to przepis 😀
Wyrosło jak widać cudownie 😉
Zaczyn
– 50ml mleka kokosowego*
– 1g cukru
– 20g drożdży
– szczypta mąki jaglanej
Wszystko mieszamy razem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min.
* 50g wiórek mielimy, dodajemy 250ml wody i mielimy dalej. Odsączamy i mamy mleko 🙂
Ciasto
– 2 jajka
– 200g mąki jaglanej
– 100g komosy ryżowej
– 7 łyżek erytrytolu
– 35g miękkiego masła
– 100ml mleka kokosowego
Komosę zalewamy wodą (lekko ponad nią) i gotujemy aż wchłonie cała wodę.
Jajka ucieramy z erytrytolem, dodajemy mąkę, mleko, masło i mieszamy. Dodajemy zaczyn i znowu mieszamy.
Na koniec dodajemy wystudzoną komosę. Mielimy na gładką masę i odstawiamy na 20-30 min do wyrośnięcia.
Truskawki i rabarbar kroimy i układamy na masie.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy 45-55 min.
Całość ma 1700 kcal 🙂