Ciasto drożdżowe bezglutenowe z truskawkami i rabarbarem

Miałam straszliwą ochotę na drożdżowe – tak więc wymyśliłam taki o to przepis 😀

Wyrosło jak widać cudownie 😉

Zaczyn
– 50ml mleka kokosowego*
– 1g cukru
– 20g drożdży
– szczypta mąki jaglanej

Wszystko mieszamy razem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min.
* 50g wiórek mielimy, dodajemy 250ml wody i mielimy dalej. Odsączamy i mamy mleko 🙂

Ciasto
– 2 jajka
– 200g mąki jaglanej
– 100g komosy ryżowej
– 7 łyżek erytrytolu
– 35g miękkiego masła
– 100ml mleka kokosowego

Komosę zalewamy wodą (lekko ponad nią) i gotujemy aż wchłonie cała wodę.
Jajka ucieramy z erytrytolem, dodajemy mąkę, mleko, masło i mieszamy. Dodajemy zaczyn i znowu mieszamy.
Na koniec dodajemy wystudzoną komosę. Mielimy na gładką masę i odstawiamy na 20-30 min do wyrośnięcia.
Truskawki i rabarbar kroimy i układamy na masie.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy 45-55 min.

 

Całość ma 1700 kcal 🙂

20160519_102538[1]

PicsArt_05-19-11.18.55[1]

20160519_124427[1]

20160519_124504[1]