SYROP GLUKOZOWO – FRUKTOZOWY

Jesteśmy juz po świętach.
I pewnie większość z Was, usłyszała w ten czas tekst
„Cukier jest zdrowy!”
„Organizm potrzebuje cukru!”
„Dziecko powinno jeść słodycze, bo cukier jest zdrowy!”
„Mózg żywi się cukrem!”

Po 1 – nie
Po 2 – nie
Po 3 – nie
Po 4 – Dlaczego Alzheimera leczy się ketozą? to znaczy dietą wysoko tłuszczową, która ma minimalną lub zerową ilość węglowodanów (a zwłaszcza cukrów)? A no dla tego, że mózg lubi ciała ketonowe – to na nich lepiej funkcjonuje. Dla czego Alzheimer jest nazwany Cukrzycą typ III?
Po 5 – jeśli chcesz karmić swojego raka i pasożyty – to fakt – „potrzebujesz” cukru – tak, rak i pasożyty żywią się cukrem.

Pomijam domowy serniczek czy inne ciacho na święta – gdzie mamy sam cukier – w sensie po za zwykłym cukrem nie mamy tony innych śmieci cukrowych.

Cukier, który jest zawarty w owocach ma ZUPEŁNIE inny efekt na nasz organizm niż glukoza. Fruktoza z owoców też działa inaczej niż sztuczny twór.

No właśnie – to o co tu chodzi?
A no miedzy innymi o syrop glukozowo-fruktozowy….

Fruktoza – a zwłaszcza sztucznie wyizolowany syrop glukozowo-fruktozowy – z racji tego, że jest przetwarzana w wątrobie, może prowadzić do jej stłuszczenia (słyszeliście o czymś takim jak niealkoholowe stłuszczenie wątroby? tak, nie tylko alkohol powoduje jej stłuszczenie). Dodatkowo kwas moczowy powstaje w wyniku przetwarzania fruktozy w wątrobie – co dodatkowo może prowadzić do dny moczanowej.
Ponadto:
– ma tendencje do zamieniania się w tkankę tłuszczową
– podnosi poziom trójglicerydów i LDL (tak tak 🙂 to nie smalczyk, jajeczka czy masełko)
– nie blokuje wydzielania hormonu głodu (greliny) – prowadzi do leptynoopornosci
– stymuluje stany zapalne i zmniejsza działanie krwinek białych – kiepska odporność na choroby i wirusy
– zmniejsza odpowiedź receptorów insulinowych na insulinę -. potrzebne są jeszcze większe ilości insuliny aby przetworzyć glukozę -> insulinooporność. Trzustka nie jest w stanie wytwarzać większej ilości insuliny i cukier zamiast wnikać do komórek – dalej krąży we krwi, co dalej prowadzi do cukrzycy typ II.
– prowadzi do zmienności i zwiększenia ciśnienia krwi, jak również do zwiększenia częstości akcji serca i jego zapotrzebowania na tlen.

Więc nie – ani dorośli, ani tym bardziej dzieci nie potrzebują tony słodyczy, cukrowych przekąsek i produktów wysoko przetworzonych z syropem glukozowo-fruktozowym.

Co by była jasnosc – syrop glukozowo fruktozowy jest NIE TYLKO w słodyczach – jest w pieczywach, wędlinie, keczupie, sosach, daniach gotowych ze słoika, w mrożonkach (pizza itp), chipsy, frytki i haburgery z maca czy innego;) – WE WSZYSTKIM co jest wysoko przetworzone
To sie tylko tak wydaje, ze syrop glukozowo – fruktozowy maja tylko słodycze – no właśnie nie tylko – nawet w pierogach czy naleśnikach gotowych 😉 (po za toną innych rzeczy, których nie powinno tam być)
🙂

Pancake or maple syrup isolated on a white background
Pancake or maple syrup isolated on a white background