Tarczyca – co lubi a czego nie

Coraz więcej osób ma problemy z tarczycą.
U mnie, dziewczyn które się zgłaszają – 8 na 10 ma niedoczynność, zaburzoną konwersję hormonów tarczycy lub / i Hashimoto (A do tego zazwyczaj dochodzi zaburzenie gospodarki cukrowej)

* CZEGO NIELUBI nasza tarczyca:
– produktów wysoko przetworzonych
– cukier
– przemysłowe oleje roślinne
– gluten
– pszenica
– fluor
– soja i strączki
– alkohol
– niedoboru witamin D3, witamin z grupy B, cynku, selenu, witaminy E, omega3
– nadmiar estrogenu

* CO LUBI nasza tarczyca i jak poprawić jej pracę?
– wyrównać poziom glukozy we krwi
– zakwasić żołądek (kiszonki, wit C, sok z cytryny) i zadbać o niego
– wykluczyć cukier, produkty mleczne, gluten, produkty zbożowe, ograniczyć goitrogeny (surowe brokuły, kalafior – gotować tylko bez przykrycia), przemysłowe oleje roślinne
– wykluczyć stymulanty – alkohol, kawa, napoje energetyczne
– wyrównać wszystkie niedobory pokarmowe
– zregenerować wątrobę
– obniżyć stres i kortyzol
– poprawić glutation
– cynamon
– omega3
– witamina D3
– selen, cynk, jod (byle nie w przypadku Hashimoto!), wit E, magnez, wit C