Tort z kaszy jaglanej, bez cukru :)

Szukasz pomysłu na tort bez mąki pszennej i cukru?

Dobrze trafiłeś 🙂

Przedstawiam Wam mój pomysł w dwóch wersjach.

Jeden zrobiłam Chłopcom na 4 urodzinki a drugi na ich chrzciny.

Zniknęły błyskawicznie 😀 a imprezowicze byli bardzo zdziwieni jak usłyszeli z czego jest 😉

WERSJA nr 1

Biszkopt

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 2 garście wiórek kokosowych
  • puszka mleczka kokosowego
  • 4 jajka M
  • 50 g mąki kokosowej
  • 60 g ksylitolu lub erytrytolu
  • tłuszcz kokosowy

Krem wewnętrzny

  • 500 g serka mascarpone
  • 2 dojrzałe banany
  • żelatyna lub agar

Krem zewnętrzny

  • 250 g serka mascarpone
  • garść truskawek
  • garść jagód
  • banan
  • żelatyna lub agar

PRZYGOTOWANIE

  • Kasze dokładnie płuczemy i odsączamy. Zalewamy ją mleczkiem kokosowym, dodajemy wiórki i gotujemy do całkowitego wsiąknięcia płynu.
  • Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z ksylitolem / erytrytolem, dodajemy wystudzoną kaszę, mąkę i dalej miksujemy (aż do uzyskania gładkiej konsystencji)
  • Do masy dodajemy ubite białko.
  • Formę (ja mam okrągłą o średnicy 21 cm) smarujemy tłuszczem kokosowym. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy 35-45 in na termoobiegu. Biszkopt zostawić do całkowitego wystygnięcia – potem dopiero wyjąć i kroić (ja kroję na 3).

 

  • Serek mascarpone miksujemy z bananem. Rozrabiamy połowę opakowania żelatyny po czym dodajemy do masy – dalej mieszając.
  • Przekładamy biszkopt kremem i owocami (jagodami, truskawkami, bananami)
  • Wstawiamy do lodówki i zajmujemy się kremem zewnętrznym.

 

  • Serek mascarpone miksujemy z jagodami truskawkami i bananem. Rozrabiamy połowę opakowania żelatyny po czym dodajemy do masy – dalej mieszając.
  • Gdy masa zacznie tężeć nakładamy ją na nasz tort 🙂

Napis został zrobiony z kremu kokosowego z żelatyną.

13029638_1716740565266306_4679747317302388904_o