Szukasz pomysłu na tort bez mąki pszennej i cukru?
Dobrze trafiłeś 🙂
Przedstawiam Wam mój pomysł w dwóch wersjach.
Jeden zrobiłam Chłopcom na 4 urodzinki a drugi na ich chrzciny.
Zniknęły błyskawicznie 😀 a imprezowicze byli bardzo zdziwieni jak usłyszeli z czego jest 😉
WERSJA nr 1
Biszkopt
- 200 g kaszy jaglanej
- 2 garście wiórek kokosowych
- puszka mleczka kokosowego
- 4 jajka M
- 50 g mąki kokosowej
- 60 g ksylitolu lub erytrytolu
- tłuszcz kokosowy
Krem wewnętrzny
- 500 g serka mascarpone
- 2 dojrzałe banany
- żelatyna lub agar
Krem zewnętrzny
- 250 g serka mascarpone
- garść truskawek
- garść jagód
- banan
- żelatyna lub agar
PRZYGOTOWANIE
- Kasze dokładnie płuczemy i odsączamy. Zalewamy ją mleczkiem kokosowym, dodajemy wiórki i gotujemy do całkowitego wsiąknięcia płynu.
- Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z ksylitolem / erytrytolem, dodajemy wystudzoną kaszę, mąkę i dalej miksujemy (aż do uzyskania gładkiej konsystencji)
- Do masy dodajemy ubite białko.
- Formę (ja mam okrągłą o średnicy 21 cm) smarujemy tłuszczem kokosowym. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy 35-45 in na termoobiegu. Biszkopt zostawić do całkowitego wystygnięcia – potem dopiero wyjąć i kroić (ja kroję na 3).
- Serek mascarpone miksujemy z bananem. Rozrabiamy połowę opakowania żelatyny po czym dodajemy do masy – dalej mieszając.
- Przekładamy biszkopt kremem i owocami (jagodami, truskawkami, bananami)
- Wstawiamy do lodówki i zajmujemy się kremem zewnętrznym.
- Serek mascarpone miksujemy z jagodami truskawkami i bananem. Rozrabiamy połowę opakowania żelatyny po czym dodajemy do masy – dalej mieszając.
- Gdy masa zacznie tężeć nakładamy ją na nasz tort 🙂
Napis został zrobiony z kremu kokosowego z żelatyną.